Můj pohled na Apple iPad

12:45

Když se ve větší míře začaly šířit drby o novém tabletu od Apple, říkal jsem si konečně. Jelikož Apple takový podobný přístroj vydal před 17 lety pod názvem Apple Newton MessagePad (nakonec ho po pár letech stopnul kvůli ztrátě), čekal jsem, že vyjde něco podobného, ale samozřejmě s dnešní technologií.

Apple Newton MessagePad 100
Newton docela předběhnul dobu, uměl převádět psané písmo do digitálního textu, faxovat, tisknout atp. Později přibyla podpora pro přístup na internet, maily a díky slotu se dal rozšířit o WiFi, Bluetooth. Více informací o něm lze přečíst v článku na Živě.cz

Doufal jsem, že nový model si ponechá stylus, který je prostě nenahraditelný při ručním psaní nebo při kreslení skicy či obrazu. Dále se spekulovalo, že bude mít 10" displej, což mohlo nahrávat displeji od Pixel Qi, který má jednu zajímavou vlastnost. Jeho LCD se dá přepnout do e-ink režimu a chová se jako elektronický papír.

Srovnání displeje Pixel Qi s Amazon Kindlem


Navíc je na slunci docela dobře čitelný, což ho dělá ideálním kandidátem pro tablet, který by se dal používat všude.
Jak asi tušíte, ani jedno z toho Apple nepoužil pro svůj nový model s názvem iPad:

Apple iPad

Když jsem ho poprvé uviděl v živém textovém přenosu, bylo zklamání popravdě velké. Tohle má být nový revoluční tablet, který vypadá jak přerostlý iPod Touch? Hnusil se mi ten široký rámeček okolo displeje, ale později jsem si uvědomil, že je ho vlastně třeba. Má zabránit nechtěnému ťapnutí, když si ho chce člověk otočit naležato či vzít do ruky. Možná by se to dalo softwarově ošetřit, ale kdo by se s tím patlal? Pořád ale u mě přetrvává dojem, že je to neforemná obluda (naštěstí u fotek, kde ho drží člověk, to není dost znát). Ptal jsem se sám sebe, pro koho je vlastně toto zařízení, když to zvládne i iPhone či jakýkoliv notebook. Odpověď je v následujícím videu.

Jak se ovládá iPad v praxi, ukazuje oficiální video od Apple:


Jak je vidět z videa, je to prostě jednoduché zařízení pro běžné lidi, kteří chtějí prohlížet na netu, číst a psát emaily, sledovat videa, poslouchat hudbu, používat ho jako diář a nebo si číst knihy bez toho, aby se museli nějak složitě učit. Dokážu si představit jako dárek pro mou maminku, která je v této oblasti naprostý laik. Je to naprosto ideální systém pro ni, který se nedá rozvrtat, viry se tam nedostanou a má příjemné rozměry.

Operační systém je převzatý z iPhone, což může být pro některé lidi hodně velké zklamání, ale čekal jsem to. Bohužel neobsahuje češtinu, takže je na výběr pár světových jazyků. Jelikož iPhone má češtinu už v sobě, nebude těžké počeštit pár nových slov na iPadu. Kromě většího rozlišení (1024x768px), 3D doku dole na ploše se nedočkal zásadního upravení. Tady měl být multitasking (používání několik puštěných aplikací najednou a přepínaní mezi nimi) samozřejmostí, ale Apple bohužel uvažuje jinak. Přístroj obsahuje verzi OS X 3.2, která nelze použít do iPhonu / iPod Touch, ale myslím si, že ve čtyřce se to všechno sloučí dohromady. Kdo ví, co tato verze přinese, snad multitasking a domácí plochu, kde by se dali vkládat jakékoliv widgety (počasí, hodiny, tweety, zeď na FB, RSS atd.) jako u Androida.

Ukázka domácí plochy na Androidu, vše na ploše se dá nahradit, i velké hodiny s počasím a postranní tlačítka s Wifi a Bluetooth za něco jiného např. zprávy, fotku své milé atd.

Jako velké plus vidím propojení iPadu s iTunes Store (obchod s hudbou a videí), AppStore (obchod s aplikacemi a hrami) a nově i iBooks Store (virtuální knihkupectví). Samozřejmě to není nic pro piráty, kteří mají svoje oblíbené stránky typu Rapidshare a spol. Bohužel Čech může zatím použít jen AppStore, ostatní jsou nepřístupné kvůli nedořešenosti s autorskými právy, které je v každém státě EU jiné. Dle mě bude ještě trvat pár let, než se u nás spustí iBooks Store s knížky v češtině díky zabedněnosti českých vydavatelů. Jako knižní formát si Apple vybral ePub, takže nejspíš za pár let se stane standardem v oblasti eKnih, čímž se konečně sjednotí dnešní stav.

Aplikace iBooks, stačí ťapnout na knížku v poličce a už si můžete číst

Čtení knihy v iBooks, písmo se dá jakkoliv zvětšovat a zmenšovat, velice efektní je animace listování stránek

Co zásadně odlišuje iPad od iPhone / iPod Touch, je možnost koupit balíček iWork, který určitě nebude přístupný na mobilu díky velikosti displeje. Balík obsahuje kancelářské programy Pages (Word), Numbers (Excel) a Keynote (Powerpoint) a jsou plně předělané na toto zařízení. Cena za celý iWork je 30$ nebo 10$ za každou aplikaci, což v přepočtu na české koruny je to 540Kč či 180Kč za každou, výborná cena. Díky tomu se dá na tabletu psát dokumenty, dopisy nebo vytvářet tabulky s rodinným rozpočtem nebo výpočtem na cokoliv či vytvářet a prohlížet prezentace.
iWork - Keynote, Pages, Numbers

Pokud se někdo ptá, jak se na tom píše bez klávesnice, tak je to jednoduché, prostě se ukáže virtuální klávesnice a ťapá se přímo na displej.

Klávesnice sice neobsahuje českou diakritiku, ale nejspíš si vezme podobnou techniku z iPhone


V oblasti hardware má i toto zařízení do očí bijící chyby a to chybějící webovou kameru, USB konektor a slot na paměťové karty. Poslední dvě věci se dají vyřešit redukcí, ale přijde mi to na Apple docela zbytečně komplikované. Člověk si říká, že by se dalo najít místo pro 2 konektory po stranách.

Redukce pro připojení fotoaparátu k iPadu přes USB a redukce na SD karty

Webová kamerka bude nejspíš s halasnou slávou přidána do druhé verze iPadu, což je docela škoda, ve spojení s iChat by to byla fajny věcička i pro neslyšící. Jak vypadá iChat, je vidět na videu:


Z nabídky příslušenství se mi velice líbí jedna věc, a to iPad Case, což je přepravní pouzdro, které se dá přeměnit v stojan či zvýšenou podložku, geniální věc.



Dále tu máme iPad Dock, který ho po dosednutí nabíjí a zároveň se připojí i k počítači. V tomto stojánku vypadá jako fotorámeček.


iPad KeyboardDock je zase dock s přidanou plnohodnotnou klávesnicí pro náruživé pisatele.



Technická specifikace
Nebudu vás trápit s vypisováním údajů, které si každý sám najde na webu apple.com, jen vypíchnu několik bodů:
  • 24,3 cm x 19 cm x 1,3 cm (výška x šířka x tloušťka), je o trochu menší než papír A4

    Srovnání velikosti iPadu (červený) s papírem A4 (modrý)

  • displej má úhlopříčku 9,7 palců, což je 24,6 cm, je z IPS panelu s LED posvícením, což je velice výborná technologie, ale na přímém sluníčku to bude pořád slabé. Má úpravu proti ulpívání otisků prstů, ale nebude to tak horké
  • za příplatek 130$ obsahuje GSM/3G modul pouze pro konektivitu na internet přes mobilního operátora, taky fajn věc, ale u nás se dá využít jen u O2 v krajských městech (u VF a T-M zatím jen v Praze), holt jsme pořád v mobilním pravěku
  • váha 680g bez a 730g s modulem je výborná
  • obsahuje akcelerometr (pozná, jestli je přístroj naležato či na výšku), senzor intenzity osvětlení, digitální kompas a GPS (jen s modulem), což se dá použít i jako navigace díky AppStore (obchod s aplikacemi), kde se dá dokoupit navigační aplikace
  • díky použitému operačnímu systému z iPhone lze do něho dohrát přes 100 tisíc aplikací a her, což je pro toto zařízení velmi dobrá startovní pozice
Teď nás zajímá poslední věc a to cena


Politika směnného kurzu dolaru a eura je u Apple jednoduchá, stačí zaměnit $ za € a můžeme to propočíst na koruny, což u nejvyššího modelu je to +- 21 500 Kč. Osobně bych asi bral prostřední model s Wi-Fi a 3G a 32GB.

Závěr
Radši bych si počkal na druhou generaci iPadu, která určitě dostane webkameru jako vylepšení a možná díky OS X 4.0 v červnu pro iPhone bude umět i multitasking, i když po čtení knihy Jak myslí Steve Jobs si nejsem vůbec jistý. Dělá vše pro to, aby věci byli naprosto jednoduché. Jedině, že by nějak zakomponoval funkci Exposé (uspořádá a zmenší všechny spuštěné aplikace na ploše a člověk mezi nimi přepíná) do nové verze OS. Toto zařízení bude nejspíš vhodné pro ty, co mají stolní počítač (iMac, MacPro) a obyčejný mobil. Ostatní, co mají notebook (MacBook, MacBook Pro) si radši spíš pořídí iPhone než toto.

Na konec přináším jednu lahůdku. Názor Adolfa Hitlera na iPad (s anglickými titulky), docela jsem se pobavil:



Zdroj: Živě.cz, iPhonemania.cz, Gizmodo.com, Engadget.com

You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts