Ode dneška platí "bezvízový vstup" do USA

15:40

Tolik slávy za "bezvízový vstup" na výsostné území Spojených států amerických, ale když se na to člověk podívá blíž, třeba na stránky ESTA, tak není vše růžové, co se třpytí.

Z těch stránek jsem vyčetl, že "bezvízový vstup":

  • platí jen na 90dní a jen pro turistické a obchodní účely, nelze pak zažádat o prodloužení
  • imigrační úředník vás může hned na letišti odepřít vstup na území USA a poslat vás obratem letadlem domů, pokud se mu nebudete líbit (=vyhozená letenka)
  • pro pracovní účely nebo po zamítnutí elektronické žádosti je nutné vyřídit vízum, tudíž jít na ambasádu USA, vyplnit trapný formulář, zaplatit za žádost a odpovídat na otázky osobního charakteru (nemluvě o dokládání výpisu z účtu, potvrzení zaměstnavatele, že nadále pracujete v jejich firmě atd.)
Zkusil jsem letmo podívat na ten formulář, naše země pořád není uvedena v seznamu bezvízového programu, jak se pak mohla Lenka Čílová dostat potom do USA bezvízově? Já vím, možná je to prkotina, ale nemohl jsem si nerejpnout.

Pokud budete žádat o bezvízový vstup, musíte
  • mít pas s biometrickými údaji
  • hlavně být zdravý (žádné pohlavní nemoci apod, nebýt drogové závislý ani psychicky či fyzicky narušený) - no nevím, v USA je bláznů až až
  • nebýt teroristou, špiónem ani trestaný (netuším, kdo by se k tomu dobrovolně přiznával)
Člověk přemýšlí, čeho se USA tak obává, že musí každého prolustrovat. Až tak skvělá země to není, sice tam mají krásnou přírodu, pár dobrých věcí, ale to ještě neznamená, že se tam každý chce přestěhovat ...

You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts