Google Glass jako kompenzační pomůcka pro sluchově postižené

14:06

Tento text píšu i pro neznalé, kterým Google Glass nic neříká. Jsou to tyto brýle s náhlavním displejem. Má v sobě kameru na pořizování fotek a videí, mikrofon, dotykovou plošku, GPS přijímač atd. a obsahuje v sobě otevřený systém, kde se dají spouštět vytvořené aplikace.
Google Glass, zdroj: Wikipedia.org
Ovládá se pomocí hlasových příkazů nebo dotykem na dotykové plošce. Vyhledá na Google požadované informace, zobrazí počasí, vyfotí snímek či ukáže, kde vlastně teď jste. 


Ukázka náhlavního displeje v praxi

Jednoho dne se mi vnukla myšlenka, které se nemohu zbavit. Už dlouho sním o kouzelné krabičce, co by uměla přepisovat hlas na text. Doteď jsem pohrával s myšlenkou čtením mluveného textu na displeji mobilu, jenže když někomu strkáte mobil před ústa kvůli snímání hlasu, dotyčný by nemusel mít pro to pochopení. Navíc není bezpečné držet před sebou drahý mobil, nikdy nevíte, co se může stát. Dále je slušností dívat se při konverzaci do očí, sice většinou sleduji rty kvůli odezírání, ale je to stále lepší než se dívat někam jinam.

U Google Glass se všechna negativa ruší. Pokud se na brýle použije kvalitní všesměrový nebo úzce směrový mikrofon, který bude posílat hlas pomocí mobilu přes úsporný Bluetooth 4.0 na Google servery, kde se to přepíše do textové podoby a pošle se zpět na displej Glassu, pak by to mohla být dobrá cesta pro nás, sluchově postižené.

Tato myšlenka by se dala použít i při cestování v cizině, ne každý porozumí řeči cizinců, tudíž se to vypíše na displeji a člověk hned pochopí. Je sice potřeba datový roaming, ale za pár let ceny za data klesnou nebo se použije SIM karta místního operátora. Časem se bude rovnou překládat do rodného jazyka a pokud obě strany budou mít brýle, nebude nutná znalost cizího jazyka.

Technologie už tu je, stačí se podívat na službu Google Now či asistentku Siri od Apple, kde se dá zeptat na cokoliv, server snaží pochopit smysl dotazu, vyhledá výsledky a obratem se to zobrazí na displeji telefonu. Zde ale serveru stačí přepsat hlas na text a poslat to zpět, výkon v mobilech na to není ještě dostatečný. Nečekám, že by to bude u nás hned, ale s rozvojem rychlého LTE, vylepšováním další generace Glassu by toto mohlo být za pár let samozřejmostí.

You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts